Имейл от банката, от доставчика на ток, известие от адвокат, от частен съдебен изпълнител, фактури, сметки - това са сред най-популярните методи "доброжелател" да спечели на ваш гръб значителна сума пари. Но летния сезон и кризисните времена са сигурен катализатор схемите да се разрастват, престъпниците да стават все по-нагли, а методите им все по-креативни.  

Само за последните няколко дни в редакцията ни постъпиха сигнали за фалшиви имейли от EVN и две банки. 

Фишинг атаките, освен за кражба на данни, а от там и на финанси, често се модифицират в принципа - преведи пари, за да погасиш задължения. Ако не сте сигурни за някоя сметка и тя не е в огромен размер, предпочитате да я платите веднага и ако не обърнете внимание често можете да станете жертва на подобна елементарна, но всъщност ефективна схема. 

Използват се най-вече близки по звучене домейни, от които да се разпространяват писмата или пък името на самия мейл адрес се приближава. До колкото редица от атаките са извършвани от чужденци, до близкото минало те се отличаваха с изключително лоши преводи на автоматични преводачи - тоест начина на написването на съобщението често индикираше за проблем. С напредването на технологиите, с намесата на българи в такива мултинационални онлайн измами и не на последно място - с желанието за сигурна печалба, методите стават все по-близки до естествената комуникация и често измамата не е лесно разпознаваема. 

Напоследък големи компании, от чието име се осъществява хакерска атака предупреждават клиентите си, след като получат множество сигнали за опитите да се злоупотреби както с реномето на фирмата, така и с дигиталната и финансовата сигурност на техни клиенти и дори на случайни потребители на онлайн пространството. 

Освен с бдителност, човек трябва да се въоръжи и с още няколко важни принципа на действие - да не превежда пари по никакъв повод без да се увери, търсейки по официален канал кредитора, че наистина му дължи нещо и че ще преведе средствата на точното място. Не отваряйте съмнителни прикачени файлове на фактури, покани и друг тип административно-финансови документи. Докладвайте за всяка нередност и съмнение на дружеството, което стои зад подобни атаки. Не отваряйте случайни линкове, към които адресата иска да ви пренасочи. 

За съжаление се оказва, че бизнесът на фишинг измамниците е доста доходоносен. Официална статистика няма, но при разпратени минимум 100 000 мейла на ден, при 0,1% успеваемост за суми дори до 50 лева можем да подарим надник 500 лева дневно.