Обществото трябва да бъде отговорно и да се убеди, че трябва да се пази. В противен случай се налага сила. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, относно повишаването на случаите. Относно скок на новозаразени и в други страни и въвеждането на редица рестрикции, медикът заяви:

„Поне веднъж България трябва да има индивидуален подход. За разлика от Франция, Испания и Италия, където имаше хиляди случаи, то при нас такава вълна нямаше. Съответно няма необходимост да се въвеждат строги мерки. Тепърва ще се изяснява защо при нас нямаше такива последици“, каза Маджаров пред БТВ.

Според него не е редно да се минава към тежки рестриктивни мерки.

„Основата вина, която имаме като лекари е, че допуснахме между самите лекари да има два лагера, което създаде объркван. Едно развито общество трябва да вярва на лекарите, а не на шамани. Дискусиите трябва да се провеждат между нас, а не да стават публично достояние. Един от най- уважаваните у нас лекари – доц. Мангъров в началото на епидемията обясняваше, че трябва да се правят масови тестове, а сега казва, че не трябва да се тества изобщо.  На неговата съвест лежи това, че голяма част от обществото е объркано. Той е един от авторитетните хора, на които обществото вярва. Когато един такъв човек започне да прави противоречиви послания, то обществото се обърква“, категоричен бе той.

Личните лекари ще издават направления за PSR тестове само на пациенти със симптоми. Ако някой е бил само контактен на болен, то няма да получи направление.