Твърденията, че коронавирусът идва от пазара на диви животни, са оспорени от ново проучване.

Китай винаги е настоявал, че огнището е започнало на така наречения “мокър” пазар в Ухан, където се продават живи животни.

Но експертен анализ на данните сочи, че вирусът е бил предаден на пазара от някой, който вече е носител на болестта, предава британският вестник „Мирър“.

Алина Чан, молекулярна биоложка, и Шин Джан, еволюционен биолог, твърдят, че: „Публично достъпните генетични данни не сочат кръстосано предаване на вируса на пазара“.

Здравните власти в Пекин смятат, че вирусът идва от животно на пазара в Хуанан, Ухан.

Пазарът беше затворен от служители ден след информирането на Световната здравна организация. Смята се, че са взети проби от животни, но резултатите не са оповестени до ден днешен.

"Как можем да разрешим случай без доказателства?", пита Гуан Йи, експерт от Университета в Хонконг.

По-рано този месец Световната здравна организация заяви, че „фокусът на изследванията“ е върху предаването от животни.

Доналд Тръмп по-рано потвърди, че е виждал доказателства, че Covid-19 идва от лаборатория.

Той отказа да описва доказателствата, но забележките му ще увеличат напрежението с Пекин заради произхода на смъртоносната болест.

Американският държавен секретар Майк Помпео също твърдеше по-рано този месец, че има „огромни доказателства“, че коронавирусът е възникнал в китайска лаборатория.

По-рано официалният говорител на Борис Джонсън заяви: „Има ясни въпроси, на които трябва да се отговори относно произхода и разпространението на вируса, не на последно място, за да можем да гарантираме, че сме най-добре подготвени за бъдещи пандемии в световен мащаб. Тази работа ще трябва да се свърши с всички наши международни партньори.“