Един от основните показатели за тежестта на една пандемия е смъртността. Разбира се тя не се гледа в нетни изражения, а в процентно съотношение между броят на изкаралите вируса спрямо тези, при които е настъпил летален край. 

У нас от началото на пандемията са регистрирани 575 306 случая на заболели, като от тях т.н. "затворени случаи" са 492 396. Това представлява броят на оздравелите, събрано с броя на починалите или с други думи го получаваме като извадим броя на активните случаи от всички регистрирани. 

Предвид, че смъртния случаи у нас са 23 316 души, техният процент към приключилите случаи е 4,73%. Това е и математическият риск у нас ковид-19 да предизвика смърт от всеки един заболял. 

Процентът е далеч по сериозен, отколкото средната стойност за света, която показва, че ковид-19 е смъртоносен за около 2% от заболелите. 

В реални изражения това показва, че у нас умира приблизително всеки 20-ти, заболял от вируса, докато в света всеки 50-ти. 

Разбира се подобна статистика може да бъде манипулирана от броя на тестовете, които се правят във всяка страна. Колкото по-малко тествани, толкова по-малко регистрирани болни, а така се увеличава процента на починалите. От друга страна обаче статистиката на смъртността у нас показва сериозно повишаване, което въобще не отговаря на увеличеното от ковид-19. Тоест официално регистрираните случаи на починали с коронавирус са далеч по-малко от увеличените смъртни случаи, изчислени като разлика между средния брой смъртни случаи преди пандемията и в починалите сега. 

Това доказва, че ковид-19 наистина е по-смъртоносен в България, отколкото в други страни по света. Още повече, че страната ни е първа по смъртност спрямо най-засегнатите страни, видно от статистиката на института "Джон Хопкинс". 

Черната статистика: България на върха по смъртност от COVID-19 сред най-засегнатите страни в света!У нас от коронавирус умират 319.3 души на база 100 000 души от населението

Повишила ли се е смъртността в Пловдив и страната?Данните показват, че повишената смъртност е над 5000, но от тях само половината са официално регистрирани като ковид-19 смъртност