Сочни, сърцевидни, розови, червени и дори оранжеви нови и доказани сортове домати бяха представени днес на ден на отворените врати в Аграрния университет в Пловдив. Макар и различни по форма, цвят и текстура, доматите са обединени от две много важни характеристики - изключително апетитни и фино селектирани, така че да запазят традиционния български вкус в чинията на всеки.

Аграрният университет представи пъстър сет на своя партньор "Геосемселект". Българския фирма лидер в създаването на хибридни и директни сортове зеленчуци е изградила учебна оранжерия до новия Демонстрационен център 17+1 за електронна търговия, който бе открит през 2019 година. 

В оранжерията се гледат отбрани сортове домати като един от най-специалните сортове, утвърдил се на пазара под името си "Ръгби". Срещу доматите в открита зона вече е посаден и различен вид пипер, сред който могат да се видят и най-нови сортове. Студентите на университета могат да наблюдават отблизо процеса по засаждане и отглеждане на растенията на територията на висшето училище, а благодарение на партньорството с фирмата производител, често групи от учащи посещават и тяхната база, където имат достъп до процеса по селектирането на сортове. 

Част от доматите, които бяха представени днес са утвърдените сортове - ранозреещите "Прекос", червените "Парис", приказните "Ръгби", традиционните "Рила, розовите "Розалина роса", оранжевата "Бендида" и продуктиваната "Реяна". Новата селекция на хоризонта е "Армира", като сортът се отличава с големи сърцевидни плодове и транспортабилност. 

Ректорът на Аграрния университет професор д-р Христина Янчева поздрави всички присъстващи и подчерта, че именно практиката е ключът към успеха и че образование и бизнес трябва да вървят ръка за ръка. 

"С тази демонстрационна оранжерия още веднъж показваме силната връзка между практиката - бизнеса и образованието. За нас е много важно да работим с фирми от българското земеделие, за да става то по-модерно и по-ефективно. Тази година празнуваме два юбилея - вашата фирма навършва 30-години, а Аграрният университет празнува 75-годишнината си. Надявам се да запазим сътрудничеството си, още повече, че в новата Стратегия за висше образование 2020-2030 основен акцент е връзката между образованието и бизнеса. Започнали сме и се надяваме да се развиваме в тази посока", приветства проф. Янчева, ректор на АУ. 

Производителите направиха ексклузивни обиколки заедно с всички присъстващи, като ги посветиха в света на производство на зеленчукови култури и разкриха какви са тънкостите при отглеждането. 

Част от новите сортове са разработени, така че да бъдат устойчиви на някои видове заболявания. Това играе положителна роля не само за производителността, но спомага и за намалена обработка на растенията с различни препарати и пестициди. 

"Построихме тази оранжерия, за да можем да покажем както нашата история така и накъде се движим. Показали сме установени доказани сортове, но и нови и редки кръстоски. Едно от постиженията ни е червен индетерминантен домат с устойчивост на бронзовост. Сред новите ни сортове е и розов домат с големи плодове със средно тегло над 300 грама", посочи възпитаникът на университета и управител на селекционната фирма Николай Георгиев. 

"Основателят на нашата фирма е един от най-големите български селекциониери проф. Христо Георгиев, който е автор на почти всички съществуващи в България сортове", посочи управителката Красимира Георгиев. Тя допълни, че българите все повече се обръщат към традиционните вкусове от детството и съответно предпочитани са българските домати и пипер. Най-голям пазар за нашенски сортове пък е Румъния. 

Аграрният университет ще посреща всички желаещи да видят и дегустират доматите в два дни на отворените врати - 3 и 4 юни от 9 до 19 часа.