"Експертизата е като каране на кола с шофьор и навигатор - кой поема отговорността за шофирането и кой поема отговорността на препоръката за скоростта при вземането на завоя. Така д-р Александър Симидчиев метафорично разясни в сутрешния блок на БТВ защо след само две седмици мандат Медицинският съвет прекрати дейност.

Деофициализирането на съвета ще доведе до това, че експертизата, събрана в него, ще се гледа заради самата експертиза, а не заради принадлежността към щаба или нещо друго. 

"Не търсете конфликт, а официализирането ни доведе до това, че експертността, която беше събрана в нашия Медицински експертен съвет започна да става като контрапункт и като нещо, което раздвояваше мнението, вместо да обединява мнението и да вървим напред по-бързо", призна д-р Симидчиев. Решението за разпускането на съвета е на самите медици.

Медицинският съвет не престава реално да съществува, тъй като членовете комуникират ежедневно. Издадена е следваща версия на документа, но и тя е само за лекарите и не е пусната за публична дискусия.

Лекарите от Медицинския съвет решили да премахнат излишното и да остане полезното - даването на съвети не е свързано да бъде официално към нещо. Симидчиев заяви, че критиките на премиера Борисов спрямо доцент Атанас Мангъров, членовете на съвета приели като критика към конкретна личност.

"Важно е да се премахне излишният шум и да остане само експертизата. Ако лекарите ни слушат, те ще ни слушат не заради това, че сме официален съвет, а ще ни слушат, че това, което правим е полезно", аргументира се медикът.

Д-р Симидчиев не отговори на въпрос дали от Медицинския съвет са съгласни или не с взетите мерки към настоящия момент, но според него втвърдяването им би било необходимо, ако сегашните не работят. За момента мерките работят добре, каза още той.