В Чикаго днес за 15-и път ще бъде отбелязан Денят на България. Българското знаме ще се издигне сред небостъргачите в центъра на милионния град, а нашенска музика ще огласи площада, предаде БНР.

Всъщност тържествата, посветени на Деня на Освобождението,  започнаха още в съботния и неделния ден, защото тази година денят е делничен и хората са заети. Но в събота около 600 деца и родители  от Малко българско училище, посветиха на 3 март голям празничен концерт.

В неделния ден пред Културен център „Българика” в предградието Маунт Проспект се събраха също много българи, за да се хванат на традиционното вече хоро посветено на празника, върнал България на картата на света. 

Историчката Камелия Попова припомни събитията отпреди 144 години и се обърна към присъстващите:

„Поне на този ден да замълчим, да се смирим и да преклоним глава пред скъпите жертви на нашето совобождение. Честит Национален празник българи!“.

Днес в Чикаго също така по традиция вече за 15-а поредна година ще бъде отбелязан и  Денят на България. В центъра на града на площад “Дейли” представители на българо-американската полицейска асоциация в Чикаго ще внесат знамето ни, а арх. Кирил Дочев и проф. Самуил Рефетов ще издигнат българския трибагреник и ще прозвучи  родния химн. След това ще се извие нашенско хоро. Денят на България, извоюван от старата емиграция през 1960 г. е  бил позабравен, но с новата емигрантска вълна този ритуал се върна във Ветровития град отново.