Починалите в Дома за възрастни хора "Св. Георги" във Варна вече са четирима. Шестима души са настанени в болница, а останалите 96 са изолирани в дома. Девет от заразените са от персонала, а останалите 93 случая са на обитатели на дома. 

"Създадени са всички условия. Успяхме да направим така, че всички пациенти да останат намясто, да не ги пръскаме по болниците. Тежките и среднотежките случаи са настанени в лечебни заведения. Два етажа от дома са за хора, болни от Ковид, а третия - за тези, които не са дали положителни проби", заяви областният управител на Варна Стоян Пасев в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му, вече е приключило епидемиологичното проучване, като са тествани всички обитатели на дома. Откъде е дошла заразата, е въпрос единствено на догадки. Пасев припомни, че положителна проба има в още един варненски дом, където в момента се тестват обитатели и персонал. Жената, диагностицирана с коронавирус там, вече е починала. 

Вече е създадена организация за стриктна дезинфекция, носене на лични предпазни средства, безопасно изпиране на спалното бельо. Разпоредено е и хората да се хранят само по стаите. За съжаление, положителни проби има и сред болничния персонал, който наблюдава домуващите. 

"Единият от докторите е болен, заразени са и медицински лица и хигиенистки. Половината служители вече напуснаха, така че спешно се търси персонал", каза Пасев.