Епидемията ще бъде ограничена, когато минем поне 30-40% от ваксинираните, а при 70% ще знаем, че няма такава. Това заяви главният здравен експерт доц. Ангел Кунчев. Той е категоричен, че квотите са разпределени еднакво между трите типа ваксини. 

Стана явно и че в предпоследния самолет от Занзибар са установени и  четирима души с коронавирус. Предстои да им бъдат направени РСR тестове, след което, ако има съмнение, пробите да бъдат сенквенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийска или южноафриканския варианти.

Кунчев коментира и случая с починалата 57-годишна жена от Йоаким Груево. 

"Протоколът от аутопсията показва на първо виждане, че не става въпрос за тромбози. Това, от което се притеснявахме, не е на лице при тази жена. До края на седмицата или най-късно в началото на другата ще станат ясни всички резултати от изследванията на починалата жена", каза още той пред БТВ.

Според него и масовата имунизация ще продължи.

„Хората трябва да бъдат спокойни. Ако не се приеме такава стъпка и не се спре ваксинацията, веднага ще тръгнат слухове. Това е чисто експертен въпрос“, категоричен е Кунчев. Той добави, че подобна практика за спиране на партиди ваксини е стандартна за всички препарати, които се прилагат по принцип.

Доц. Кунчев увери, че всички ваксинирани до момента със сигурност ще получат и вторите си дози от препаратите, като само за март ще получим 480 хил. дои ваксини.

„Трябва енергично да ограничаваме вируса и това ще стане чрез ваксинирането. Развитието и на вируса, и на нашата собствена адаптация към него, води до намаляване на случаите“, категорична е доц. Христова.