Жена е била системно насилвана физически от втория си мъж. Стигнало се  дори на тежки травми и избиване на зъби. Примерът за поредния случай на домашно насилие бе представен от фондация „Джендър алтернативи”. На пресконференция бе представен новият проект „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие“, финансиран от Министерство на правосъдието. 

По думите на експертите по време на епидемичната обстановка е отчетен бум на домашното насилие, както и ръста на делата за развод.

„Средно на месец имаме по 20 – 30 консултации с лица, пострадали от домашно насилие. Това, което се случи беше бум на случаите. Достигнахме до 60 случая на месец, от април до днешна дата. Най-голям бе пикът, когато бяха разхлабени мерките и започнахме физически да работим. Имаме много тежки казуси. Имаме ситуации, при които влошени отношения са прераснали в сериозни физически конфликти. Имаме и много висок ръст на разводи. Някои от тях са стигнали и до наказателни производства”, това разказа адвокат Милена Кадиева, управител на фондация „Джендър алтернативи” .

Поредната жертва на домашно насилие е пловдивчанка. Жената живее с 9-годишния си син. Тя е разведена. След раздялата с мъжа си, пловдивчанката продължава напред. Намира си половинка и решават да живеят заедно.

Всичко е било нормално, дори мъжът приел детето като свое. След две години обаче, представителят на силният пол започнал да приема значителни количество алкохол. Той е станал агресивен, а след всяка чашка се превръщал в чудовище.

Това ставало ежедневие. От вратата той започвал да крещи, да обижда половинката си, да я унижава и да я нарича с различни нецензурни епитети. Мъжът дори събуждал детето, за да може то да вижда и чува всичко.

През ден жената е била жестоко пребивана. Тя дори се е обръщала към лекари, посещавайки Спешно отделение. Стигало се е дори до сътресение на мозъка.

Жената обаче изключително много е обичала насилника си и го е търпяла повече от година. След всеки побой, той съжалявал и казвал, че ще се промени.

След поредния побой, жената е била с избит зъб. Мъжът я хванал за главата и й я забил в стената. Тогава пловдивчанката решава да сложи край на ада, в който живее.

Жената моли половинката си да се изнесе. Той го прави, но тормозът не секнал. Всеки ден насилникът преследвал жертвата си. Една вечер той я приклещил във входа на жилищната сграда, пребил я и я заплашил, че ще случи нещо с детето й. Пловдивчанката се обърнала към фондация „Джендър алтернативи” , подава сигнали и до полицията.

От неправителствената организация са съдействали на жертвата на насилие с юристи. Първоначално тя се е страхувала да заведе дело, с мотива, че насилникът отново ще я намери, ще намери и детето й и ще им посегне.

След дълга борба обаче, казусът влиза в съдебна зала. Извадено е постановление за незабавна защита.

От фондацията представиха и един плашещ факт. По време на социалната изолация са получавали в пъти повече обаждания от възрастни хора, станали жертва на насилие от собствените си деца. Причините били комплексни, но най-чести са били имотни спорове, употреба на алкохол и наркотици или други битовизми.