Захари Георгиев губи мястото си на депутат от БСП в следващото Народно събрание. Неприятната изненада за социалистите идва след  последното преразпределяне на мандатите. Днес ЦИК трябва да обяви окончателните резултати. Вторият мандат на столетницата отива при АБВ и проф. Борислав Борисов ще е новият народен представител от Пловдив. Въпреки че партията на Георги Първанов в града на тепетата не минава четирипроцентовата бариера, тя получава мандат  при смятането на остатъците по метода  Хеър – Ниймайер. За АБВ гласуваха 3,95% от пловдивчани или  5707 гласа, което е с близо четири пъти повече от бюлетините за партията на Пръванов, коментираха социалистите гневни, съобщи марица

„БСП спечели близо 20 хиляди гласа , а АБВ, ДПС и ББЦ имат сумарно по –малко от  нас. Те получават по един мандат и ние също един. Това е нонсенс в методиката и системата на ЦИК. Другото абсурдно деяние е да дадат един мандат на ДПС в Кюстендил, при положение, че имат 1% там, а БСП с 25%. В този случай няма смисъл да се правят избори, след като ЦИК си прави такива разпределения. Тази система просто не работи”, обясни пред „Марица” Захари Георгиев. На въпрос какво ще прави оттук-нататък, той отговори: „Не съм се венчал за парламента”. 

Според социалисти това е голяма прецакване на БСП в Пловдив. Захари Георгиев  е опитен политик, бил е 10 години лидер на БСП в Пловдив и депутат в 40-то, 41-то и 42-рото Народно събрание. Той влезе за малко и в 39-тото НС. Бил е два пъти кандидат за кмет на Пловдив. Беше един от най-активните народни представители с множество законодателни инициативи, със стотици изказвания от трибуната на парламента и приемни всяка седмица в Пловдив.

TrafficNews.bg