През последните 7 години сме вкарали по над 4 милиона лева годишно в системата на здравеопазването - това коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в УМБАЛ "Св. Георги" по-рано днес. 

По време на визитата си в пловдивската болница, премиерът разгледа ремонтираните отделения на Клиниката по нервни болести и Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) , които вече се радват на чисто ново оборудване. Пред журналисти Борисов коментира и темите за бъдещето на българското здравеопазване и корупцията в здравната система. 

"Ако има корупция, отговорни за нея са докторите и Здравната каса", сподели той, "Почти всяка седмица се извършват акции от страна на компетентните служби и прокуратурата. Правителството е заделило близо половин милиард повече за Здравната каса тази година. Виждате колко отделения и асансьори са направени тук с няколко милиона. Когато докторите го искат, го правят. При такова финансиране са длъжни да го направят."

"Има болници и доктори, които се гледат работата, от страна на мениджмънт, но има и такива, като тази във Враца", допълни премиерът и наблегна на казуса с частната клиника, която се намира непосредствено до врачанската болница. Средствата от скъпите клинични пътеки минавали през частната клиника, а тези от "евтините" пътеки, както и задълженията - пред държавната.

"Това не може да продължава, защото това са вашите пари", коментира той и допълни, че е ангажимент на прокуратурата да разнищи подобни казуси. 

Тази година държавата е отделила 4-7 милиарда лева за здравеопазване. Преди 10 години сумата била едва 1 милиард. 

"Как може да говорим, че при такова огромно финансиране няма пари за здравеопазването? Грехота е! Имаме добри доктори, даваме добри пари, а техниката ни е най-добрата. И накрая пациентът не е доволен. Разбирам го, но не е честно. Затова полагаме всички тези усилия", заключи премиерът. 

По време на посещението си той разговаря с лекарите от отделните клиники и ги поздрави за усилията им.