Целева помощ ще бъде отпусната на семействата с деца до 14-годишна възраст за времето на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Това оповести преди минути министър-председателят Бойко Борисов. Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата.

"На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание, като пандемията от коронавируса, това е добро решение за работещите родители", коментира премиерът. 

Той съобщи още, че системата на Спешна помощ ще бъде подсилена с 42 нови високопроходими линейки. Те ще бъдат снабдени с животоспасяващо оборудване. 

"С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика", заяви Борисов. Подкрепа от 2 млн. лв. ще получи и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции.

8,66 милиона лева се отпускат за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура, съобщи още Борисов.