Българската банкова система вече е при белите държави. Така премиерът Бойко Борисов коментира новината, че страната ни влезе е в чакалнята на Еврозоната. На извънреден брифинг в Министерски съвет той благодари на всички, които са помогнали това да се случи. И наречи днешния ден „исторически”.

Президентът на Европейската централна банка, управителите на централните банки решиха да включат българския лев във валутен механизъм. Вижте само как звучи, с гордост каза Борисов. И обясни, че като член на банковия съюз и банковата ни система е под пълен мониторинг, повече никой не може да прави банкови измами. „Всички ще работят по правилата. Вече сме там. И се надявам скоро и нашите съседи Румъния да се присъединят”, посочи премиерът.

Той обаче призна, че не може да се зарадва напълно на добрата новина, тъй като е трябвало да бъдат заедно с президента Румен Радев. „Цяла Европа гърми, че българската банкова система е при белите държави. А ние цял ден се опитваме да покажем, че някой някого мрази. Сега трябваше да се прегърнем, да играем хоро с маски. В днешния исторически ден с президента трябваше да сме заедно”, каза Борисов, подчертавайки, че искрено вярва, че съединението прави силата.

Разделена държава, изправена пред граждански протести, не е моята. Искам да вида просперитета на държавата. Това ми е важно. И на президента не му завиждам, и неговата не е лесна. Моето предложение е да се хванем да работим денонощно. Митингите да са в заводите. Задава се криза. Всеки ден прокуратурата влиза в някое министерство. Ще дойде време никой няма да иска да стане нито премиер, нито министър, призна Борисов.

Той завърши брифинга с думите: Днес героят на деня е Радев, но гуверньорът Митко Радев!

Влязохме в чакалнята на ЕврозонатаТова ще стане при сегашния курс на лева