Вчера стартираха у нас преговори за руската ваксина Спутник V, но това решение противоречи на всички български и европейски закони. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Това е притеснително и противозаконно решение. Тази ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика. Освен това, за да бъде доставена в страната трябва да премине през централизирана процедура на ЕС, а това е невъзможно и поставя в опасност живота и здравето на българските граждани.  Това решение не може да бъде изпълнено Вчера имахме нов рекорд, като минахме 23 000 ваксинирани за денонощие. В понеделник пристига още по-голяма пратка над 20 000 дози на Pfizer”, заяви Ангелов.

Според него при този темп на ваксинация съвсем скоро можем да достигнем до колективен имунитет.

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова да се спазват законите.

„Правете каквато трябва и спазвайте закона, ние сме изключително лоялно правителство към ЕК, нямаме против нито руската, нито китайската ваксина, но когато ЕМА ги одобри, дотогава ние спазваме и българските и европейските норми. Беззаконието нека те да го вършат, ние няма да го правим. Един ден от дистанцията на времето българите ще оценят как сме се справили с пандемията. Всичко, което правим е в името на хората. Действайте, не правете нищо, което след това ще се срамувате. Те могат да си направят правителство днес, за пет дена и тогава да си приемат не Спутник, ако искат от Луната ваксини да си докарат, да видят как се прави. Те показаха, че могат най-важните решения да ги вземат за три дни, даже по времето на Октомврийската революция декретите на Ленин не са минавали за три дни. Така могат да си направят правителство за три дни, докога ще продължават да ни държат? Нарочно се мотаят“, каза Борисов.