Най-опасната операция – източването на дерайлиралите цистерни в Хитрино ще започне утре сутрин. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Кризисния щаб.

Той призова никой да не влиза в населеното място.

„След 9 часа в неделя информация или ще дадем, или ще чуете какво е станало! С възможно всички предпазни средства, ще се опитаме една по една да ги източим. Засега непрекъснато цистерните ще се охлаждат.”, обяви премиерът.

Спасители от БЧК с кучета са използвани този следобед, но до момента не е открит жив човек там.

„С главния прокурор сме в диалог. Службите на ДАНС и транспортното министерство разследват. Предстои тежък съдебен процес, защото има много жертви и ранени.”, заяви още Борисов.

Главният прокурор пристига утре в Шумен.

„Съболезнования към близките. 14 човека не са при роднини, а при добри условия в Шумен. Трудноподвижните са в болницата, където се грижат за тях. Хора от съседните села ги приютиха. Дано мине добре сутринта. Ако някой е без жилище, ще му дадем фургон или преместим на друго място, според тяхното желание. Имаме готовност, след като мине експертната комисия, да кажат щетите и дали можем на общината да дадем целево пари, за да се справи със ситуацията.”, заяви още премиерът.
Той и шефът на Пожарната са категорични, че не е имало закъснение на службите.

„Тук сме били на 17-тата минута. Това не са хора, които са хванати от баровете, били са на работа от вчера сутринта”, заяви комисар Николов.

„Това са пожарни коли – измерете трасето между Шумен и тук – това са 17 минути, които са били нужни. Едните пожарни попадат отгоре над експлозията на моста. Единственият път за Хитрино минава през прелеза, където е експлозията. Другите минават по обходен маршрут”, заяви премиерът.

„Към момента не издирваме лице като изчезнало, нямаме данни за такива”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.
Официално жертвите са 7, а ранените 29.

TrafficNews.bg