"Вчера спряхме дискотеките, баровете и нощните клубове. Каква е разликата от една дискотека и снощното масово събитие на президента Радев, изцяло провокирано от него – имаше само партийни вождове и извикани от тях. Баровете и нощните клубове ще ги отворим! Айде футболното първенство приключи, ама тях ще ги отворим. Защо да разрушавам аз бранша, след като президентът като най-висш орган прави това? И да се знае, че той носи отговорност за разрастването на пандемията", това каза на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. 

Борисов подчерта, че иска още днес да бъде иницииран експертен дебат за нощните заведения и дискотеките, на който да бъде преразгледано решението за затварянето. Той даде пример с Германското правителство, което се ръководи от препоръките на институт "Роберт Кох".

"Направете публичен дебат, поканете всички, които считат, че няма коронавирус, че това е конспирация – медицински спорете. 40% от населението считат, че коронавирусът е безобиден бизнес. Ако е така, отваряме на ново. Иначе излизате и казвате: Да, ама се увеличават броя на заразените. Естествено като масово са един до друг без маски. Ние сме управляващи, а пък всъщност се държим като опозиция. Щабът още днес ако не направи публичен дебат, променям и пак пускам дискотеките", посочи Борисов. 

Той подчерта, че трябва да има сериозни наказания за тези, които вчера са излязли на протеста, тъй като са нарушили противоепидемиологичните мерки, които ограничават масовите мероприятия. 

"Колкото повече са били, толкова по-тежко трябва да им е наказанието. Те вчера показаха, че абсолютно не ги интересува мерките и закона. Тези, които говорят за закон, изобщо не го спазват. Защо да организираме съпротива и да нанасяме щети на този бранш?", повтори пак Борисов. 

По думите му дискотеките и бизнесът като цяло не може да бъде потърпевш, когато президентската институция нарушава мерки и инициира масови събития.