БНБ опроверга твърденията на Цветан Василев, че има подадена оферта на консорциум за оздравяване на КТБ. Това обявиха от централната банка в официално съобщение вчера.
В интервю, излъчено в неделя по Нова телевизия в предаването  “Дикoff”, Василев твърдеше, че има подадена такава оферта, но “БНБ мълчи”. От централната банка обаче категорично опровергаха думите му. До вчера, 18 часа, такава оферта не е получена в БНБ, заявиха от институцията.


От централната банка съобщиха още, че квесторите на КТБ са внесли доклади на одиторите. До­­ку­ментите, съдържащи анализ и оценка на основните балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ, били представени в БНБ минути преди 18 часа вчера, когато бе и последният срок за това, съобщи "Монитор". Въз основа на доклади, извършен от АФА, “Делойт Одит” и “Ърнст енд Янг

Одит”, ще бъде взето и решение за съдбата на трезора. В идните дни БНБ ще огласи резултатите, а не самия одит, тъй като той съдържа голям обем банкова и служебна тайна. Междувременно главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова призова да не се клати банковата система и обяви, че подава оставка като член на Упра­ви­тел­ния съвет на Българската стопанска камара.

Така тя изрази несъгласие с искането на синдикални и работодателски организации, към които и БСК се присъедини, за оставка на целия УС на БНБ и на гуверньора Иван Искров заради подготвяната продажба на кредити на ТБ “Виктория”. Според Виолина Маринова позицията на БСК крие сериозен риск от разклащане на устоите и дестабилизация на българската банкова система и нагнетявала допълнително напрежение в усложнената обстановка в страната. Вложители от Фейсбук групата КТБalive пък разпространиха писмо до медиите, в което се казва, че  не са давали правото на никого да говори от тяхно име.

Те заявяват, че са странни и неуместни както думите на мажоритарния собственик Цветан Василев, така и действията на БНБ.

“Оче­видно интересите на г-н Василев са различни от тези, които той декларира, тъй като действията му противоречат на неговите думи. Този факт установихме при срещата с фонда EPIC и разговора с неговите представители”, пишат още вложителите.

От Министерството на финансите пък потвърдиха информацията, че руската Банк Российский Кредит е подала заявление в петък, че проявява интерес да купи 100% от ТБ “Вик­тория”.

TrafficNews.bg