България е на финалната права по пътя към еврозоната. Това посочи Илия Лингорски от Управителния съвет на БНБ на форума "Еврозоната и бизнесът - предимства и предизвикателства", организиран от Съюза за стопанска инициатива.

До края на годината се очаква да приключи присъединяването към системата за незабавни преводи в евро. В ход са промени и в правната рамка като новия Закон за БНБ и Закона за въвеждане на еврото, съобщава БНТ. 

"Вече сме във финалната фаза, в която се фокусираме и това е правилното върху посрещане на тези предизвикателства, които са свързани с процеса на въвеждането на еврото като национална валута и те имат действително голяма, сложна, трудоемка и съществена техническа част", заяви Илия Лингорски, Управителен съвет на БНБ.

За първото тримесечие БВП на Хърватия е нараснал с 2,8%, а инфлацията е понижена от 11 на 8 на сто за първите 5 месеца, откакто страната стана част от валутния съюз. Хърватия е и единствената страна присъединила се към еврозоната в условия на висока инфлация.

"Всички се притесняват, че цените ще се повишат с 20-30%, но това не се случва. Обикновено инфлацията е под 0,5% в страните, след като преминат към еврото", заяви Мислав Бъркич, дирекция "Европейски отношения", Хърватска национална банка.

Присъединяването на Хърватия към евро зоната е донесло положителни ефекти за икономиката, сред които по-голяма устойчивост на кризи, по-лесно заемане на пари, повече инвестиции, улесняване на пътуванията и стимули.