Основните политически сили трябва да се ангажират с управлението на страната независимо как ще си разпределят ролите - кой ще поеме отговорността за управлението и кой ще остане в опозиция, заяви служебният премиер Георги Близнашки след проведените вчера предсрочни избори.

По предварителни резултати в бъдещoто Народно събрание влизат 8 партии.

Мерджанов призна: БСП е слаба, избирателите ни наказаха
6 окт 2014 11:0046
При 97% от протоколите: 0,45% делят БСП и ДПС
6 окт 2014 09:5684
ГЕРБ ще търси правителство с премиер Бойко Борисов
6 окт 2014 09:2487 Близнашки призова политическите партии в рамките на 2-3 седмици да поемат отговорност за създаване на правителство, защото в момента не са достатъчни само експертни знания, но и политическа воля.
Близнашки заяви, че не е готов да заема още дълго поста на служебен премиер и определи подобен сценарий като „експеримент“.

Той беше категоричен, че страната има нужда от силно правителство, при което е ясно кой какви отговорности носи. "Служебното правителство ще продължи да изпълнява своя дълг, но това трябва да се случи в относително кратки срокове. Затова подчертавам и призовавам основните политически сили да поемат отговорност и да покажат добронамереност, защото действително се натрупаха изключително тежки проблеми, които предполагат дългосрочни решения, каквито едно служебно правителство не може да вземе“, отбеляза премиерът.

Истината е, че имаме един твърде разнороден парламент, който ще се събере до 10 дни, обясни още той.

„Задачата за формиране на ново правителство няма да бъде никак лесна, но всичко зависи от здравия разум, мъдростта и добрата воля на основните политически сили. Страната се нуждае от силно правителство, а то не може да бъде друго освен политическо“, заяви премиерът в БАН, където започнаха събитията за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил.

По думите на Близнашки всички основни политически сили трябва да приемат резултатите от тези избори. 

Според премиера изборите са били честни и свободни и това не се оспорва от никого.

"Купуването и продаването на гласове бяха минимизирани и това личи от избирателната активност в редица райони. Може само да се съжалява, че далеч не всички наши сънародници упражниха своето право на глас, но за сметка на това пък други, които се намират зад граница, показаха своя ентусиазъм и участваха в изборния ден“, смята проф. Близнашки.