„Тези дни въпросът по отношение на язовир „Пазар дере” е доста актуален. Той всъщност е риторичен, защото е ясно, че язовирът е изпуснат, което е видно и от думите на директора на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Вчера той каза, че язовирът е бил пълен преди дни и се работи според нормативната база. Тъй като съоръжението още е в ремонт, язовирът се изпразва периодично до кота мъртъв обем. Това се прави по всички правила на закона”. Това заяви на брифинг бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

„Днес отново в рамките на нарушаване на принципите за почтеност, прозрачност и професионализъм обществото беше подведено. Затова ние, спазвайки тези принципи, искаме да предоставим тази информация на обществото”, каза още той.

Припомняме, че по-рано днес министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че са установени злоупотреби за милиони при проверката на язовирите.

„На първо място искам да кажа, че цената на бетона не е над 200 лв., а е 90-95 лв. за един от конкретните обекти, който днес беше споменат”, заяви Борисов.  

Той представи и фактурата по отношение на цената на бетона. „Записано е, че цената на единия вид бетон е 90 лв. цена на кубичен метър, а на другия вид – 95 лв. Явно колегите на министъра на икономиката използват общата сума, включваща абсолютно всички дейности и най-вероятно изпускат часовата ставка, доставност складови разходи, фактът, че бетонът дори на 90-95 лв. има хидроустойчивост и др. характеристики. Обръщам внимание, че това се осъществява и с механизация. Механизацията на една бетон помпа на машинна смяна струва 195 лв.”, каза Лъчезар Борисов.

„По-рано днес беше спомената и цената на транспорта. Беше цитирана цена на тон/км. Такава цена няма. Цената, която е използвана, включва доставка и полагане на трошен камък до 40 км, като в нея е включен както транспортът, така и стойността на камъка, а не само транспорта”, посочи още той.