В Беларус започнаха президентските избори, като в битката застават един срещу друг досегашният държавен глава Александър Лукашенко и бившата учителка  по английски език Светлана Тихановская, която е на 37 години. 

Тя променя тотално живота си на пълна неизвестност - домакиня без никакъв предишен опит в политиката,  за да се превърне в най-голямото предизвикателство от години за човека, определян от Вашингтон като „последния диктатор на Европа“, съобщават BBC и "Ройтерс". 

Предварителните проучвания дават сериозна преднина на 65-годишния Лукашенко в битката за осигуряване на неговия шести пореден мандат, но все пак той може да се сблъска с нова вълна от протести на фона на обществения гняв заради мерките, които властите предприеха срещу пандемията от COVID-19, както и заради управлението на икономиката на страната и нарушенията на правата на човека.

Началото на предизборната кампания в страната бе белязано от задържания и арести на кандидати от опозицията и техните поддръжници.

Седем кандидати представиха своите документи за регистрация в настоящите избори. На известния блогър Сергей Тихановски не бе разрешено да регистрира кандидатурата си. И по време на събирането на подписи в полза на съпругата му Светлана Тихановска, която беше номинирана за кандидат – президент на негово място, Тихановски беше арестуван.

В същото време бяха извършени претърсвания в офиса на "Белгазпромбанк”, чийто директор е друг участник в президентската кампания - Виктор Бабарико. Той и много от бившите му служители бяха арестувани.

По време на демонстрациите в подкрепа на съперниците на Лукашенко, проведени в цялата страна, според официални данни са задържани 270 души. ЕС поиска незабавно освобождаване на задържаните и осигуряване на политическа конкуренция на изборите. Брюксел очаква от Минск изборите да бъдат честни и демократични и ще ги наблюдава внимателно.

В традиционното си обръщение към народа през седмицата Лукашенко заяви, че през следващите пет години в Беларус трябва да се проведе референдум за промени в конституцията, но не обясни какви.