Безплатни изследвания за  диабет, хепатит В и хепатит С ще се правят по време на Международната изложба за медицина, стоматология и фармация „Медикус, Денто, Галения 2014“. Тя ще се проведе от 22 до 25 октомври в Международен панаир Пловдив.

Измерванията на кръвна захар и други показатели са част от Дните на диабета, които  организира Националната асоциация на децата и младите хора с дибет.  Желаещите да се тестват имат възможност за това всеки ден на щанда на асоциацията в палата 11, където ще получат безплатни консултации и ще видят  филм са опасното забялаване. Предвидени са и  дискусии по темите  „ Диабетът. Какво знаем и какво не? Симптоми. Видове. Грижа за децата с диабет. Самоконтрол. Спорт и хранене. Оказване на първа помощ при Тип 1” и „Балансирано хранене – сила за живот. Затлъстяването при децата. Спорт и диабет” на 23 и 24 октомври от 14 до 16 часа.

Безплатни скринингови изследвания  за хепатит В и  С ще се извършват всеки ден от 11 до 16 часа в мобилен кабинет пред палата 11, като резултатите ще се дават до десет минути. Организатор е  фондация „Позитивен избор“.

Лекция на тема "Предизвикателствата пред хората с ревматични заболявания" ще има на 24 октомври по инициатива на Сдружение „Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България“.

Проявите, ориентирани към профилактиката на различни заболявания и подобряване на начина на живот на страдащите от тях, са важна част от  „Медикус, Денто, Галения“. Те допълват новостите от света на здравето, които демонстрира изложбата. В нейното 20-о издание участват 75 фирми от 6 държави. Те показват  медицинска техника и консумативи, болнично обзавеждане, апаратура за спешна помощ и реанимация,  оборудване за стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатори, диагностични уреди, продукти за профилактика и хигиена на устата, работно облекло и предпазни средства. Представят се близо 20 новости, от които 14 световни.

Наред с иновациите от медицината и стоматологията, посетителите на „Медикус, Денто, Галения 2014“ могат да видят експозициите на: Специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари „Цветна есен“ (22-26 октомври); Панаира на колекционерите „Булколекто“ (24-26 октомври); Международните киноложки изложби,  финалите за Световната киноложка купа, Републикански шампионат за българско овчарско куче и Национален шампионат на Чили (25 -26 октомври).

Палатите ще се отворени от 9 до 18 ч., в неделя – до 16 часа. Билетът с  цена  2 лева дава достъп до всички прояви, а за ученици, пенсионери и инвалиди той струва един лев.На снимката: Безплатни измервания на кръвна захар ще се правят всеки ден на изложението „Медикус, Денто, Галения 2014“ в Международен панаир Пловдив. Ще има също изследвания за хепатит В и С.

TrafficNews.bg