Без нито един държавник ще бъде отбелязан тази година 3 март на Шипка. Досега бе традиция представител на властта да се качва на историческия връх за националния ни празник, но войната в Украйна сложи своя отпечатък и върху тържествата. Затова тази година честването на Деня на Освобождението ще е само в столицата.

В 11 часа се очаква президент и премиер да се съберат на церемонията по издигане на националното знаме на Паметника на незнайния воин. Час по-късно пред президентството ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул.

А в 18,30 часа за тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание” (между парламента и паметника на Царя Освободител), се очаква да бъдат първите трима в държавата - парламентарният шеф Никола Минчев, президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков.

Все още няма отговор от посолството на Русия къде ще бъде посланик Елеонора Митрофанова, пише 24 часа.

Така на връх Шипка се очаква да се качат само отделни политици и граждани. Домакин на тържествата за Трети март е община Казанлък. Там обаче имат опасения да не би в празничния ден на върха да се стигне до сблъсък между русофили и русофоби заради войната в Украйна.

Ден по-рано - на 2 март, в сряда,вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Казанлък, където ще се включи в тържествата - издигането на националния флаг пред общината и тържествената заря-проверка. След това вицепрезидентът ще произнесе тържествено слово за 144 г. от Освобождението на България.

На 3 март Паметникът на свободата на връх Шипка ще бъде отворен за посещения, а входът ще бъде свободен, каза директорът на националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа” в Казанлък Чавдар Ангелов.

Да не се подменя историята, призова обаче в своя позиция по повод войната БСП.

БСП призова да не използват съвременните събития и случващото се сега, за да се отказваме и зачертаваме историята си, каза лидерката и вицепремиер Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице” по bTV в понеделник.

И подчерта, че на 3 март в Руско-турската освободителна война освен руснаци са участвали още украинци, финландци и други.

Националният военноисторически музей в София обаче няма да отвори врати за първи път на 3 март в знак на солидарност към украинския народ.

Отменено е и официалното откриване на изложба по повод националния ни празник.

“Когато в ХХI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от пороците на миналото”, се казва в съобщение от името на музея. Като институция, която изучава и интерпретира войната, конфликтите и последиците от тях, ние добре знаем колко ценен е мирът, казват от Националния военноисторически музей.