Българка е участвала в пирамида за измами и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута "OneCoin". 

Разследването срещу Ружа Игнатова започва преди 2-3 години. Досега тя успяла да измами около 3 милиона души, които закупили обучителни пакети за криптовалутата  "ОneCoin". След това те придобивали и самата криптовалута.

37-годишната Ружа Игнатова и майка й са разследвани в Германия, където разпространението на уанкойни е забранено. По искане на германската страна, специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП провели в България акция, при която са иззети сървъри, ползвани за  "OneCoin" и са разпитани 50 души.

“OneCoin” няма нищо общо с набиращата все повече популярност биткойн. Ако биткойн е децентрализирана валута, то уанкойн е централизирана. Тоест, уанкойн може да бъде придобит само от конкретна международна асоциация. Ако биткойн може свободно да се купува и продава в интернет, то уанкойн може само чрез една асоциация, обясни ръководителят на Специализираната прокуратура  Иван Гешев. 

Българските разследващи вече проверяват  14 дружества свързани с  фирмата на Ружа Игнатова "Уан нетуърк сървисиз".  Адресите са основно в София, но и извън столицата.

"Не се изключва възможността международна схема за пране на пари чрез виртуална валута да е тръгнала от България. У нас са намерени редица сървъри, свързани с незаконната дейност", каза още Иван Гешев.

„OneCoin Ltd.“ е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). Според германските контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на „OneCoin Ltd.“ и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута. В момента дейността на свързани с „OneCoin Ltd.“ дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави. 

"OneCoin" валутата от години е сочена от анализатори като измама. У нас това деяние не е криминилизирано.  В Германия обаче това не е така. От прокуратурата в германския град Билефелд поискали от българските власти да предприемат конкретни действия  спрямо българското дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД и свързаните с него хора, включително Ружа Игнатова и майка й.