Българите зад граница ще могат да участват в референдуми у нас. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от ГЕРБ. Измененията предвиждат още, че при провеждане на национален референдум на една и съща дата с местни избори, общинските избирателни комисии ще изпълняват функциите по организирането на допитването.

Освен това държавният глава се задължава да насрочва националното допитване на една и съща дата с други национални избори, ако такива предстоят в едногодишен срок от решението на НС за провеждане на референдума.

Въпреки че беше отхвърлено, предложението на Георги Кадиев от БСП, референдум да не се провежда по въпроси засягащи основни човешки права, то предизвика спор в пленарна зала. Зад идеята застанаха депутатите от ДПС.

Без да бъде назована явно, причината за това е въпросът от предстоящия през октомври референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев с въпрос за въвеждане на задължително гласуване, срещу което депутатите от движението са против.

Според Четин Казак от ДПС има права, които са гарантирани, но могат много лесно да бъдат отнети и заради това въпроси, засягащи основни конституционни права на българските граждани трябва да бъдат изключени от обхвата, на който и да е национален референдум.

Мартин Димитров от РБ обаче му отговори, че на практика няма въпрос, който да не засяга права, така че ще излезе, че няма да има референдуми въобще.

Още новини четете ТУК