България, която за около година и половина бе извън световния топ 30 на държавите по ръст на жилищните цени, отново се е върнала там и за последното тримесечие на 2020 г. е на 29-о място в класацията на Knight Frank.

Годишният ръст на цените у нас е бил 4,8%,като са се повишили с 3,2% в сравнение с третото тримесечие и с 2,1% спрямо 6 месеца назад. През третото тримесечие България заемаше 38-о място в тази класация, а преди това бе дори по-назад. Данните на Knight Frank за последното тримесечие са първите, които се появяват публично за този период.

НСИ ще огласи индекса на жилищните цени за четвъртото тримесечие в края на тази седмица, а Евростат – няколко дни по-късно. В глобален план цените на жилищата в края на 2020 г. са нараснали с най-бързия си темп от близо три години насам. Те са скочили средно с 5,3% на годишна база, сочат данните на Knight Frank.

Рекордите се държат от Нова Зеландия, Словакия (по 16% ръст на годишна база), Русия, Люксембург (13,6%), Полша (10,9%), САЩ, Перу (10,3%), Швеция (10,1%), Австрия (10%), Канада и Великобритания (по 9%).

Според авторите на класацията има два основни фактора, които влияят върху ръста на жилищните цени в момента. Водещият са ниските лихви върху ипотечните кредити, които стимулират търсенето. Противоположният фактор са ограниченията, свързани с пандемията, най-вече това, че много продавачи не са склонни да продадат имота си, докато не открият следващия си дом.

Затова е много голяма вероятността, когато паричните стимули отпаднат и ограниченията останат в миналото, ръстът на цените на жилищата да се забави. В Европа движението е разнопосочно. В Австрия, Германия и Франция ръстът на имотните цени през последното тримесечие е съответно 10, 8 и 6%, но в Италия е само 1%, а в Испания има спад от 2%.