Българските проекти за цифров преход по Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост ще бъдат подготвени в синергия между държавата и бизнеса. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков на среща по негова инициатива с представители на Държавната агенция за електронно управление, Комисията за регулиране на съобщенията и мобилните оператори, съобщава пресцентърът на МТИТС.

До седмица министерството ще представи рамка на потенциалните проекти, а след това обсъждането ще продължи в работна група с участието на представителите на държавата и бизнеса, уточнил министърът.

За България стойността на подкрепата през Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост е малко повече от 6.2 млрд. евро, от които 20 на сто са предвидени за финансиране по т. нар. цифров преход, съобщил министърът. Тези пари са за високоскоростни мрежи и осигуряване на гигабитова свързаност за центрове на социалния живот - сгради, болници, гари, училища, цифровизация на публичната администрация и ключови сектори като здравеопазване, транспорт и образование, казал още Росен Желязков. По думите му, обсъждането на проектите с ЕК ще започне през октомври.

Росен Желязков уверил, че от страна на държавата и трите ангажирани институции в сектора си партнират и работят добре. Представителите на операторите са изразили готовност да се включат в проекти за цифров преход и са заявили че подкрепата на държавата е изключителна важна в сфери, в които няма търговско основание за частни инвестиции като инфраструктурата и услугите в отдалечените райони.

"Мислим в една посока, целта е да постигнем жизнеспособност на проектите и да избягаме от инвестирането в ненужна инфраструктура. Затова сега се прави анализ на мрежите с цел наличните ресурси да се използват споделено", е посочил министър Желязков.