България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас.Те имат 48 часа да напуснат страната. Това се е случило с нота на Министерството на външните работи в България.

„Както знаете има доказателства за извършена разузнавателна дейност от страната на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут в България. Във връзка с това в Министерство на външните работи бе привикан посланика на РФ у нас Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Те бяха връчени на Филип Воскресенски“, посочи представител на МВнР.

Освен това, отново с нота, МВнР остро протестира срещу публикации на  посолството на Руската Федерация в информационното пространство през последните дни, които съдържат обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзница.

От МВнР поискаха незабавно Посолството да премахне въпросните публикации и да поднесе извинение по съответния ред.

Хората в Украйна могат да продължават да разчитат, че България продължава да оказва нужното съдействие да бъдат изведени останалите българи в Украйна.

„В рамките на днешния ден препоръчаме на нашите сънародници в Одеса да останат в домовете си или да отидат до най-близките бомбообежища, тъй като получихме информация, че са възможни атаки в окръга“, съобщиха още в Външно министерство.