етнадесет държави от ЕС са настояли Брюксел да предприеме конкретни мерки за борба с дезинформацията относно 5G мрежата, съобщава информационният портал "Евроактив".

Писмото е подписано от Австрия, България, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Словакия, Финландия, Хърватия, Чехия, Швеция и Естония. Те настояват заместник-председателите на ЕК Мартрете Вестагер и Вера Йоурова, както и еврокомисарят по вътрешен пазар Тиери Бретон да предприемат активни действия за борба срещу конспиративните теории.

Според 15-те държави Съюзът има нужда от стратегия срещу дезинформацията за 5G технологията или рискува фалшиви твърдения да разклатят неговото икономическо въстановяване и постигането на дигиталните му цели.

"Бихме искали да подчертаем, че актовете на вандализъм срещу телекомуникационната инфраструктура и ескалиращата дезинформация срещу електромагнитните полета (ЕМП) и 5G представляват не само заплаха за икономиката на засегнатите държави-членки, но и пречат на способността на Европейския съюз да изпълни амбициозния си 5G цели", се казва в писмото.

Страните настояват за повече научни изследвания за рисковете за здравето на хората. Те предлагат още кампания за повишаване на осведомеността в цяла Европа и широк дебат, отчитащ страховете и притесненията на противниците на 5G.

140 нападения на базови станции за мобилна комуникация са извършени в рамките на шест месеца. А причината за това е разпространеното мнение, че 5G мрежата има връзка с коронавирус пандемията.

Повечето престъпни деяния са били извършени на територията на Великобритания и Холандия.

В редовните си отчети за борба с лъжливата информация ЕК постоянно напомня за многобройните материали в социалните мрежи, които тиражират твърдението, че пандемията от коронавирус и разпространението на 5G технологиите са свързани с плановете на някакво световно правителство в сянка, корпорации и тайни общества да чипират населението на Земята или да го променят и подчинят по някакъв друг начин.

В България Община Балчик стана първата в страната, която официално забрани изграждането на 5G мрежа. В края на септември беше взето решението да се наложи мораториум за 1 година от изграждането на такава мрежа. 

Решението беше предшествано от подписка на 183 жители на града, с която изразяват притеснението си от новата технология.

В страната ни и трите мобилни оператора работят усърдно по въвеждането на 5G технологията, но за да стане тя факт е необходимо Комисията за регулиране на съобщенията да обяви търгове за нужните за изграждането ѝ честоти от радиоспектъра.