Заради зачестилите атентати в Турция хората масово отменят планирани, дори платени екскурзии, понякога с риск да загубят пари. Средно между 800 и 1200 лева ще излезе почивката за 7 дни в чужбина тази година. Сред най-предпочитаните дестинации остават Италия, Испания и Гърция, предаде БНТ.

Масово отменени резервации за Турция обаче отчитат от бизнеса. Преориентиране на туристите към по-сигурни дестинации - това отчитат туроператорите. Затова се увеличават и хората, които решават да сключат доброволна застраховка "отмяна на пътуване". Тя е в размер на 2-3 % от цената на екскурзията, или средно 15-30 лева. Така си оставят възможност за реакция.

Отказалите се да почиват в Турция се преориентират основно към Италия. Запълват се и групите за Испания. От туристическите агенции си обясняват засиления наплив към тези държави с желанието на хората да съчетаят почивката с културен туризъм.

Въпреки засиленият бежански поток, който преминава през Гърция, интересът към почивките и екскурзиите там не е намалял. Цените през летния сезон тази година няма да се различават съществено от миналогодишните.

Още новини ТУК

TNS.bg