Едно 13-годишно момче, което се ражда с аутизъм и се страхува от водата, днес тренира плуване и всеки ден побеждава себе си.

Емил Кондев е роден с аутизъм и ужасно много се страхува от водата. Преди няколко години майка му взима решение, което променя живота му. 

Беше ми много странно в началото, че едва ли не съм избран от Емо, защото майка му дойде и каза – разгледала съм тук кой е треньор и кой работи и мисля, че ти ще се справиш, изглеждаш ми мотивиран, разказа треньорът на момчето пред Би Ти Ви.

Преди 4 години Емо идва на плувния басейн с една единствена цел – да пребори своя страх от водата. Да се научи да обича водата. Без да предполага, че съвсем скоро ще започне да печели медали. Тогава целта била да влезе във водата, да се забавлява. 

Петър Георгиев е избранникът за треньор на детето. Емил е първото дете, с което започва да работи. Началото е повече от трудно и за двамата. Много любов и търпение са необходими на 27-годишния треньор, за да научи Емо да плува.

Рамо до рамо на първата тренировка на Емо застава и неговия по-малък брат Крум. Той е здрав. Сега, когато и двамата печелят медали, те отново тренират заедно.   

Преди година в живота на Емо се появява една специална жена - златното момиче от ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова. Силната им връзка се заражда, докато Рени награждава малкия плувец.

В плуването Емо открива спасението, въпреки че понякога е много трудно. 

През месец май в Пазарджик предстои състезание по плуване за деца със затруднения в развитието. Там Емо ще провери колко е надминал себе си.

Снимка: Би Ти Ви