Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо мъж с германско и иранско гражданство, заловен с наркотици на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от съдебната палата.

Граничните полицаи са конфискували над 9 кг дрога от колата му. Мъжът бил без книжка, издирван е с европейска заповед за арест и на всичкото отгоре се оказал дрогиран.

Шофьорът, 38-годишен чужд гражданин от иракски произход, пристигнал на 29 септември вечерта на пункта за влизане в страната. Граничните полицаи установили, че е обявен за издирване в ШИС от германските власти.

От служител на FRONTEX - германски офицер, работещ на пункта, е получена допълнителна информация, че основанието за издадената европейска заповед за задържане е притежание и разпространение на наркотици.

Заради това автомобилът е подложен на щателна проверка, при която граничните полицаи и митничарите открили близо 9 кг наркотици.

В изолацията на хладилна чанта в багажника на автомобила са намерени 5 пакета с черно смолисто вещество, реагиращо на опиум с общо тегло – 8,856 кг, а в щората на люка на автомобила е открит един пакет с бяло кристално вещество, реагиращо на метамфетафин с тегло 0,110 кг.

На водача е направен тест за наркотици, който е отчел употреба на амфетамин и метамфетамин. Чуждият гражданин шофира без шофьорска книжка.

Съдът намира, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. 

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.