Апартаментът на последния етаж на сградата Royal Hill на бул. "Шести септември" 35-А, който според съседи е обитаван от арестувания кмет на "Северен" Ральо Ралев,  е собственост на фирма "Балканика" ЕООД, установи проверка на TrafficNews в Имотния регистър. Изненадващо жилището се оказа мезонет с впечатляващата площ от 540 квадрата плюс още толкова голяма тераса. В тази площ влиза огромната тераса разположена както на покрива на мезонета , така и на покривното пространство на съседната секция на кооперацията. 

Вчера TrafficNews показа снимки направени от дрон на въпросното жилище, пред което бледнеят дори апартаментите от скандалната сграда "Летера" в София. 

Първоначално проектът е бил за 7 етажна сграда, като видно и от настоящата конструкция съседната секция е 7 етажна. На по-късен етап обаче инвеститорът фирма "Балканика" е допълнила проекта и сградата е увеличена с още един етаж, който е превърнал жилището от 250 квадрата в мезонет с двойна квадратура, като терасата на седмия етаж е остъклена и функционира като зимна градина на луксозното жилище. Достъпът до последните два етажа е контролиран, като до там асансьорът се качва само със специален чип. 

Според съседи живеещи в кооперацията, жилището е довършено окончателно в началото на тази година и те виждали Ралев там от няколко месеца. 

Апартаментгейт в Пловдив? Чий е апартаментът на последния етаж на Royal Hill ?Свидетели твърдят, че арестуваният кмет на "Северен" може да бъде забелязан на последния етаж на комплекса

Резонен е въпросът защо собственикът една фирма ще предостави подобен луксозен имот на човек, с когото не е в роднински или други връзки. Едва ли защото е впечатлен от поста му на районен кмет. Подобни щедри подаръци имат логично обяснение и то се намира в някой от членовете на Наказателния кодекс в раздела за корупционни престъпления. 

Според търговския регистър фирма "Балканика" ЕООД е собственост на Минчо Бояджиев. Предметът на дейност е строителство, а собственикът държи най- големия склад за търговия със строителни материали в Пловдив до гара "Филипово". Фирмата участва редовно в търгове за закупуване на общински имоти. В публичния регистър на разпоредителните сделки в община Пловдив през последните години фирмата е закупила 5 общински имота. В строителния бранш обаче не е тайна, че Ралев е негласен съдружник в дружеството с 50% дялове. Той често бил виждан в офиса на компанията. Според запознати самият собственик има здравословни проблеми и  Участници в няколко търга за общински имоти, са получили "послания", че кметът има интерес към въпросните сделки и предупреждения да не му пресичат пътя. 

По подобна схема е придобит парцела на бул. "България", където в момента се строи 9-етажна сграда. 

Шефът на Камарата на строителите в Пловдив Пламен Иванов също говори за "нездравословния интерес" на Ралев към строителството в интервю за местна медия. Забавени разрешителни, натиск за работа с определени фирми са само част от прегрешенията, споменати от Иванов. 

Днес, на брифинг в Специализираната прокуратура в София бяха изнесени скандални подробности за обвинението, по което е задържан Ралев. Строителен предприемач в Пловдив е бил изнудван за 60 000 лева, за да му бъде издадено строително разрешение от район Северен в Пловдив. Строителят депозирал сигнал до премиера, че са му поискани пари, за да бъдат одобрени строителни книжа в район Северен. Борисов изпратил жалбата до КПКОНПИ. Било е образувано досъдебно производство, започнали да се събират доказателства за твърденията на строителния предприемач. Използвани са специални разузнавателни средства в съответствие със закона, извършени са и дейности по разследването от КНКОНПИ. В резултат на събраните доказателства в четвъртък са задържани  кметът на район Северен Ральо Ралев и посредника при получаването на паричната сума. Посредникът, който е задържан с белязаните пари е Иван Делевски, карловски бизнесмен, собственик на кабелна телевизия. 

Карловският ТВ бос Иван Делевски е заловеният с парите по аферата с Ральо РалевГоляма част от времето си той прекарвал в чужбина, където имал имот

Делевски и Ралев са близки приятели от години, а според запознати, въпросното изнудване далеч не е първата сделка, при която карловецът е посредничил. Тяхното сътрудничество датира от времето, в което Ралев още е служител на РИОСВ, а самият Делевски е общински съветник в Карлово. 

Предстои да бъде гледана мярката за неотклонение на Ралев и посредникът Делевски. По време на мярката ще стане ясно Ралев имал ли е пряк контакт с въпросния предприемач и каква е неговата роля в схемата. Факт е обаче, че с политическата му кариера е приключено.