Половината от ваксинираните в България са над 60 години, обяви проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че имало критики относно за това, че не са започнали с възрастните хора. 

„Възрастните хора тук и в Германия, Италия и другите страни от Западна Европа са различни. Тук много от възрастните хора са работещи и те са част от тези фази, които досега ваксинирахме”, каза здравният министър.

Относно ваксината на „АстраЗенека” здравният министър каза, че в България се взимат решения единствено на база науката.

„Нека да припомня, за  „АстраЗенека” се взе решение да се прилага по кратка характеристика за лица над 18 години.  Другите държави  решиха да се ползва само до 55 години, вие ни упреквахте. Сега същите тези държави, днес казват друго -  само хора над 60 години. Защо? Няма отговори обаче”, каза здравният министър.  Той допълни, че ситуацията се изменя с часове, но всички решения се взимат на база фактите.  

„Много хора са наплашени от „АстраЗенека”, няма д я защитавам, всяка една фирма дължи отговори на хората, но  и аз си задавам въпросите като човек. Ваксинационната политика на Великобритания е основана на тази ваксина – друга ли е ваксини, други ли са хората там? Защо там няма такива странични реакции?”, каза проф. Ангелов.

„Днес е първи април. Мога да припомня трите вълни и народното творчество: първата вълна – лекувахме се с джинджифил, това беше панацеята. Втората – мед с лимон и сода, сега ядем червени домати….”, каза проф. Ангелов.