"Смъртността не може да се скрие. От 2002г. до 2017г. са данните в евростат, които са достъпни. България е с изходно високо смъртност. Ние сме над европейското ниво под смъртност. Липсват сериозни профилактични програми. Инсултите и острият коронарен синдром са сред основните причини. Втората линия са пациентите с онкологичните заболявания. По диагностика и лечение сме добре, но не и по профилактични програми", заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

"Инвестиция в създаването на център за обучение на лекари. В първия час умират 600 души годишно, които могат да бъдат спасени. Към тази смъртност добавяме и смъртността на COVID-19. Българската нация е болна нация. Имаме много лоши контролирани заболявания. Имаме ниска здравна култура. В света се говори от пандемия от затлъстяване. Затлъстелите хора имат 30% по-висок риск от онкологични заболявания. Ковид е втората причина, която увеличи тази висока смъртност", заяви Ангелов. 

"Трябва да спазваме българските и европейските закони по отношение на Спутник V. Трябва да се намери министър, който да наруши закона. Ваксината сигурно е много добра, но тя задължително трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. По отношение на България това е субстанция, която не се използва за лечение. Тя не може да бъде внесена и законът трябва да бъде променен. Аз няма да бъда този човек, който ще наруши правилата", заяви Ангелов по отношение на ваксината Спутник V.