Ситуацията у нас е изключително добра според последните данни, които имаме. Това обяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Има трайна тенденция за намаляване на новозаразените, както и на смъртните случаи.

В момента сме на второ място в Европейския съюз по смъртни случаи и на 20 по брой новозаразени.

"През последната седмица България беше извадена от института Робърт Кох от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас - на всички българи, на вас журналистите. Другото важно нещо - вчера над 32 хил. ваксинирани за един ден. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи", каза Костадин Ангелов.

„Намаляват и хоспитализираните в лечебните заведения и интензивните структури. Имаме спокойствие в лечебните заведения“, каза Ангелов.

В момента страната заетостта на лечебните заведения е 47%  и 51% в интензивните отделения.

Има четири области, в които има повече пациенти в лечебните заведения. Това са Силистра, Благоевград, Шумен и Стара Загора.

Няма област, която е оцветена в червено.

Според данните най-предпочитаната ваксина от българите е тази на Pfizer. Ангелов има и оптимистична прогноза, че можем да достигнем до 50 000 ваксинирани на ден. Той е категоричен, че има достатъчно количества ваксини.

Относно това какво ще се случи с щаба от следващата седмица, Ангелов заяви, че следващия премиер ще вземе  това решение.

„Каквито и действия да се предприемат, най-важно е ваксинационният процес да продължава в същата сила. Това е най-важното, за да може всички тези мерки да останат лош спомен за нас“, каза още Ангелов.