Колективен имунитет у нас може да се достигне след 4 години, ако продължи този темп на ваксиниране. Това е изчислил анализаторът Стефан Янков.

„На база на тези, които трябваше да пристигнат до края на лятото сметнах, че до края на септември ще имаме не повече от 1 млн. имунизирани, което е изключително малко. Да кажем, че 8 месеца са нужни за 1 млн., за 5 млн. са нужни 45 месеца, което са почти 4 години“, обясни  Стефан Янков пред БТВ. Съобщенията от фармацевтичните компании за забавяне в доставките обаче може драстично да променят тези изчисления. „Европа остава много назад. Великобритания е на първо място. При нея „АстраЗенека“ е родна ваксина и освен това си е договорила добри количества извън ЕС. България остава назад от Европа“, уточни Янков

Здравните власти уверяват, че предстоят по-големи доставки и темпът ще се засили. „В България има възможност на ден да се имунизират между 50 и 100 хил. души. Нямаме притеснения, че ваксините няма да бъдат направени в срок“, каза здравният министър Костадин Ангелов. „Индикативно – за първите 2 компании очакваме 4,5 млн. дози, което значи, че 2 млн. души със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. При положение, че 5 ваксини получат разрешение до средата на годината, това значи, че 2,5 млн. ще могат да бъдат ваксинирани до средата на годината“, заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.