Охраната на въздушното пространство на България ще бъде усилена с американски изтребители Ф-16 от утре, 26 септември 2020 г., до 30 октомври 2020 г., съобщиха от Министерството на отбраната. Съгласно решение на Министерския съвет шестте изтребителя Ф-16, които ще изпълняват съвместната мисия заедно с българските изтребители МиГ-29, се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември 2020 г.

Те са участвали в международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка - 2020", която е приключила днес. За първи път българските Военновъздушни сили успешно са участвали в такава съвместна мисия със своите американски колеги през есента на 2016 г. Участието в такива съвместни мисии повишава способностите на ВВС за гарантиране на ненарушимостта на охраняваното въздушно пространство на Алианса, допълват от МО. Съвместната охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършва в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Тя е в интерес на гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО и повишава способностите им за взаимодействие при изпълнение на съвместни задачи. Усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните членки от източния фланг ще се извършва със съюзнически сили на ротационен принцип, пише още в съобщението.