Развълнувани сме като на първия учебен ден, заяви в Ричард Алибегов – председател на Българската асоциация на заведенията, по повод отварянето на ресторанти и кафенета. 

Това е ново начало – взели сме всички мерки по заповедта на министъра и се надяваме хората да са доволни, посочи той.  

Според него да се работи на 50% не е добре, защото бизнесът не е конструиран за този капацитет. "Като начало всичко е по-добре, отколкото да стоим затворени. Това е първа крачка към спасение на нашия бизнес, който пострада доста тази година", отбеляза Алибегов пред БТВ. 

"Ресторантите сме работили 6 месеца, а нощните клубове – 3. Каквато и помощ да има бизнесът не е конструиран да стои така. Загубата на служители е по-тежка от финансовата, тъй като много хора се ориентираха в други сектори", заяви той.

Заведение в Мездра днес също отваря врати с малко персонал. Управителят Галя Драганова обясни, че последните три месеца са били напълно затворени, не са приготвяли дори храна за вкъщи. Освободени са трима човека от кухнята и трима от сервиза. Сега в заведението има персонал по 1 човек в кухнята и 1 отпред.

Много заведения в Мездра няма да отворят, въпреки че вече е разрешено да работят.

Днес ще готвим в малки количества, защото не знаем колко хора ще ни посетят, казва готвачката в заведението.

РеСтарт! Заведенията отварят, пловдивчани готови за купонВъзстановяват присъствените занимания в школи, езикови центрове и всякакъв тип занимания