Полицейска акция „Безопасност в автомобил и на велосипед“ започва от утре на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операция ще продължи в рамките на месец и има за цел завишаване на контрола върху велосипедистите и водачите на моторни превозни средства, които превозват деца без използване на системи за обезопасяване. Действията са предприети след зачестилите през последните месеци случаи на пътно-транспортни произшествия с велосипедисти и деца, пътуващи в превозни средства. Според данни на пътната полиция за първите 8 месеца на годината загиналите велосипедисти са 18, а ранените - 370. Обезпокоителен е фактът, че се увеличава броят на ранените и загиналите деца, пътуващи в превозните средства на своите родители или близки, поради това, че не се използват обезопасителни системи. За първите 8 месеца на 2014 г. са загинали 15 деца, а 329 са ранени.

ГД „Охранителна полиция“ настоятелно препоръчва на всички участници в движението да спазват разпоредбите на Закона за движението по пътищата. Превозващите деца да използват обезопасителни системи, с които моторното превозно средство е оборудвано, или детски обезопасителни седалки, а велосипедистите да спазват правилата за движение и да използват светлоотразителни жилетки в законово установените случаи.

TrafficNews.bg