Малко под 100 лева ще похарчи едно българско семейство за Великден.

Експертите са пресметнали цените за примерна кошница, в която влизат традиционните храни за празника – агнешко месо, козунак, яйца, салати и безалкохолни, както и бутилка ракия, вино и 2 литра бира.

Менюто стига за четиричленно семейство, като в него са и продуктите, нужни за приготвянето на дроб сърма – килограм дреболии, 500 грама ориз и масло, както и бутилка олио, оцет и дори килограм ябълки.

Най-скъпо празникът излиза за жителите на Русе – средно по 99,53 лева и за софиянци – по 99,20 лева. Най-ниски са цените във Варна – 94,52 лева и в Пловдив – 95,43 лева.

Над една трета от заделената сума за празника отива за агнешкото месо и дреболиите. 2 килограма агнешка плешка ще ни струват между 25,40 лв. и 29,85 лв. За агнешки дреболии трябва да заделим между 7 и 8 лева за кило.

За да сте сигурни в качеството на месото, което ще сложите на масата за празника, най-добре е да си го купите директно от фермата, съветват животновъди пред "Труд".

Средно за страната, цената на едро на цяло агне е 13,63 лв./кг.

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация гарантират, че и тази година ще има достатъчно българско агнешко за празниците. За да разпознаят потребителите българското месо, то ще има син печат. На вносното се поставя червена маркировка. Освен това, на щанда в магазина, където се продава агнешкото месо, задължително трябва да има табела с ясно упомената страна на произход, отглеждане и клане.

Търсете за Великден родно агнешко със син печат, а не вносно от Румъния и Македония6 лева ще струва килограмът живо тегло от фермата, в магазинната мрежа цената ще варира от 13 до 15 лева