9 митничари и гранични полицаи, арестувани на ГКПП Капитан Андреево и 10-те им адвокати днес поискаха нови мерки за неотклонение. Шестима от задържаните при мащабната операция на граничния пункт преди 10 дни са в ареста с решение на Хасковския окръжен съд, един е под домашен арест , а двама са с мярка подписка.

Адвокатите на служителте атакуваха обвинението по всички флангове, като обвиниха прокуратурата в процесуални нарушения и заявиха, че цялото обвинение се крепи на съмнителните и противоречащи показания на анонимен свидетел №001. Оказаха се, че тайственият свидетел е е турски превозвач, който в продължение на близо година е сътрудничил на властите.

Досъдебното производство е образувано през февруари 2015 година, а след това със заповед на Главния прокурор Сотир Цацаров е възложено на Софийска градска прокуратура. Защитниците на митничарите поставиха под съмнение показанията на анонимния свидетел, тъй като те били давани в различни съдилища в страната, а освен това имало доста противоречия в самите документи. Един от разпитите на турския превозвач бил проведен в София, а с постановление бил назначен преводач от Велико Търново в същия час на разпита, посочи адовкатът Валери Казаков – Емилия Недева. Тя се позова и на Европейската конвенция за правата на човека и заяви, че при разследването има допуснати много нарушения. „Всички акции на ДАНС на границата се провеждат по един и същ калъп- или с таен свидетел или с помощта на агент под прикритие. И всички завършват по един и същ начин. Като например операция „Граница” от 2010 година , задържаните, по която сега чакат големи обезщетения. А прокуратурата дори не протестира” коментира адвокат Недева.

Адвокатът на Любомир Андонов заяви, че полицаите са го притискали да свидетелства срещу колегите му, а след като той е отказал, са го арестували.

Адвокат Стефан Левашки коментира, че съдията от Хасково, който е издал разрешенията за СРС е същият, който е гледал и мерките за неотклонение, което е нарушение на НПК. Неговият подзащитен Симеон Николов не бил вземал никакви суми, единствено се виждало, че се усмихнал , когато колегата му Пламен Русев преговарял за лептата.

Апелативният прокурор Николай Божилов коментира, че сумите, които са вземали служителите са от 70 до 500 долара , като поведението на всеки от тях е било изключително нагло и арогантно. „Тяхната работа не е да изнудват  пътуващите, а да извършват съответните проверки. Парите са искани , за да може автомобилите да минават по-бързо и без проверки", каза прокурорът.

Цялата смяна от колеги на задържаните днес бяха в Пловдивския Апелативен съд, за да демонстрират подкрепа към митничарите и граничните полицаи. Те обаче отказаха да направят какъвто и да е коментар на случилото се.

Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на Хасковския Окръжен съд.  Георги Сирмов, Петър Нацков, Константин Глушков, Костадин Чорбаджиев,  Мариян Куртов и Симеон Николов  остават зад решетките.  Валери Казаков ще бъде под домашен арест, а Любомир Апостолов и Пламен Русев са на свобода срещу подписка.  

"Г-н съдия, позволете ми да видя детето си" каза Георги Сирмов, чиято съпруга всеки момент ще роди. Другите също помолиха за по-леки мерки. 

TrafficNews.bg