2019 килограма опаковки ще бъдат рециклирани и три зони в Пловдив ще заживеят обновени и чисти в рамките на целогодишната платформа „Аз, ти, Пловдив“. Те ще бъдат събрани по време на събитията някои от най-големите фестивали от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, както и по време на акции, инициирани от гражданите. 

Инициативата е на сдружение „BG бъди активен“, а партньори са фондация „Пловдив 2019“, фондация „Кока-Кола“, Екопак България и Община Пловдив, пише PlovdivTime.bg. 

Платформата е фокусирана върху нашия град, който тази година е Европейска столица на културата. А тя – културата, не е само посещения на театър и концерти, а и отношения към средата, в която живеем.  Обикновено казваме „ти трябва да направиш нещо“. За нас от „BG бъди активен“ „ти“ означава „ние“, каза Ласка Ненова, инициатор на платформата и основател на сдружението.

 „Аз, ти, Пловдив“ ще разгърне дейността си по четири линии. „Празнуваме чисто“ ще се насочи към организаторите на събития под тепетата.  Те ще бъдат обучавани за това как дори и в рамките на големи фестивали може да се събират отпадъци разделно. Ще бъдат осигурени доброволци и техника, за да може това да се случи. 

В рамките на втората линия – „Рециклираме 2019“, сдружението и неговите доброволци ще се насочат към работа с граждани. Ще бъдат разкрити два пункта, на които са де събират опаковките, а целта е 2019 кг поне. 

Програмата „Почистваме заедно“ ще бъде насочена към гражданите, с които „BG бъди активен“ ще влезе в кварталите. Целта е в града да бъдат почистени между 5 и 15 невралгични зони. Събраните разделно отпадъци ще бъдат предадени и за рециклиране и оползотворяване. 

В резултат на предходните три дейности в града ще бъдат обновени поне три градски зони – площадки, зелени паркове, вътрешно квартални пространства. Те ще бъдат избрани в рамките на финалната инициатива „Променяме заедно“ , а изборът на зони ще е с помощта на гражданските организации. 

Подкрепата си за инициативата дава фондация „Кока-Кола“, а новият изпълнителен директор Евелин Де Лирснайдер обяви, че подобни платформи за важни и за световния бранд е чест да ги подкрепи. 

В България съм едва от 6 седмици, но вече на няколко пъти идвам в Пловдив. Влюбена съм в града и неговата история, а от 1962 г. тя е свързана и с „Кока-Кола“, каза Де Лирснайдер. Подкрепа на инициативата дава и Екопак България. 

Няма как да не подкрепим този проект. Работим в Пловдив от много отдавна – от 2009 г. В районите „Централен“ и „Тракия“ са разположени 666 контейнера за разделно събиране. През отминалата година там са събрани 500 000 кг отпадъци. Според наши анкети през миналата година в България разделно са изхвърляли отпадъците си 65 процента от хората. Остават 35 %, които също трябва да убедим, че отпадъкът може да бъде и ресурс, каза изпълнителният директор - Тодор Бургуджиев. Той уточни, че в рамките на инициативата фирмата ще осигури обучение, техника и технически средства, както и ще вдига отпадъците. 

Своята подкрепа заяви и Василка Чопкова, Директор на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив. 

„BG бъди активен“ бе една от първите организации, които се свързаха с нас и станаха партньори на фондацията. Този проект има перспектива и след 2019 и е изключително важен за Пловдив, каза артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. 

Срещата, на която беше представена платформата, завърши със символично почистване на градинката срещу галерия „Сариев“.