20 общини в Пловдивско може да останат без доставки на гориво заради ареста на Иван Тобиев. Това заяви днес в съдебна зала адвокатът на арестувания бизнесмен Георги Сидеров. Окръжният съд заседава по мярката за неотклонение на собственика на бензиностанции „Арена“ , който бе задържан в петък по обвинение в  в укриване на акциз в особено големи размери - 1 345 465,76 лева. Заедно с него са привлечени като обвиняеми Зорница Благоева и Радослав Илиев, които според прокуратурата са дясната и лявата му ръка. Спрямо Иван Тобиев е повдигнато и обвинение за пране на пари.

Според прокуратурата Тобиев е организатор на мащабна схема за продажба на горива „на черно”.

Прокурорът Иван Спиров поиска делото да бъде гледано при „закрити врати“ , но защитата бе категорично против. Той представи схемата, по която Тобиев е действал. Като собственик на акцизен склад той продавал стандартно и „оцветено“ гориво. Оцветеното е за нуждите на земеделски производители и на него се плаща по 50 лева акциз на 1000 литра. Разликата с акциза на стандартната нафта е сериозна – цели 600 лева. Според прокуратурата Тобиев е е подавал към митницата информация за товари с оцветено гориво, но към посочените обекти са пътували празни цистерни или цистерни с минимално количество оцветено гориво. Камионите са пътували до Калековец, Говедаре и Капитан Димитриево, където имало сушилни. 

Адвокатът на Тобиев- Георги Сидеров определи ареста на бизнесмена като „тежка и безмислена мярка“  и заяви , че обвинението е по-скоро хипотеза, отколкото реално доказано. Той изрази съмнение , че прокуратурата може да докаже, че 23 милиона литра безакцизен газьол са продадени по начина, описан в обвинението.

Самият Тобиев заяви, че няма какво да крие и е на разположение на прокуратурата по 24 часа в денонощието. Той съдействал на институциите още от 17 декември, когато митницата е запечатала склада му. „Запориранато имущество на фирмата ми е на стойност много по-жголяма от сумата, описана в обвинението. Не е необходимо да ме държат в ареста. Нямам никакво намерение да бягам, имам 2 малки деца“ заяви бизнесменът и уточни, че има договори за доставка на гориво за 20 общини и митницата. „Всичките ми работници с в стрес. Полицаите се държат много арогантно по време на проверките“ заяви Тобиев и поиска по-лека мярка.

Преди минути окръжният съдия Екатерина Роглекова остави в ареста тримата задържани. Тя прецени, че Тобиев и служителите му може да извършат друго престъпление и да попречат на разследването. Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативен съд. 

TNS.bg