През тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания. До края на календарната 2020 г. по сметките на фермерите ще постъпят 1.7 млрд. лв. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти в Кнежа. Тя допълни, че това е станало възможно с финансови инструменти, които бяха предоставени от Европейската комисията, по предложение на България. По думите й, именно поради тази причина е станало възможно и програмирането на мярка Covid-19. „Възможността, която ЕК ни предостави, бе да прехвърлим бюджет от Програмата за развитие на селските райони за 2021г. към Директните плащания. По единодушно решение на всички представители в ЕК, се прехвърлиха 70 млн. евро повече към Директните плащанията“, припомни Танева.

Земеделският министър обясни, че всички стопани, които имат 100% пропаднали площи, ще бъдат обезщетени още от есента. По думите и това е най-тежката година за земеделския сектор, като фактор за това е сушата. „В няколко области, предимно в Източна България, сушата на практика предизвика невиждани поражения и в момента добивите са на рекордно ниски нива. Имаме близо 1 млн. пропаднали декара под 100% при зърнено-житните култури“, каза още Десислава Танева. Тя допълни, че за
облекчение, улеснение и гарантиране на сеитбата за следващата година, ДФ „Земеделие“ е открил прием по мярката за кредитиране за сеитбата, при по-широки параметри, като общ бюджет и като максимален таван, и като ставка на декар. До 25 лв./дка Фондът кредитира за торове и семена за есенната сеитба.

Министър Десислава Танева съобщи, че добивът на пшеница тази година е между 4,6 млн. и 4,7 млн. тона по оперативни данни. За местно потребление, изхранване, хляб, фуражи, семена, потреблението е около 1,5 млн. тона. Т.е. извън вътрешното потребление, страната ни ще има възможност за износ над 3 млн. тона. Предварителните прогнози за общите добиви на слънчоглед и царевица – на слънчогледа са близо 1,5 млн., а на царевицата са над 2,5 млн. тона.

В Института по царевицата в Кнежа министър Десислава Танева проведе среща със земеделски производители от общината и други населени места в област Плевен. По време на нея ги запозна с индикативния график за предстоящите плащания по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2020, както и за държавните помощи. Тя припомни, че в момента текат приемите по de minimis за животновъди и пчелари. Предвиденият бюджет по помощта de minimis за фермери, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки, е 25 660 000 лв. Броят на потенциалните бенефициенти е над 21 хил. По de minimis за пчеларите е определен финансов ресурс в размер на близо 5 млн. лв., като потенциалните бенефициенти са над 6 хил. Ставката за подпомагане е 7 лв. на пчелно семейство. Министър Танева съобщи, че предстои да бъде открит и приемът по de minimis за плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както за пропаднали площи (плодове и зеленчуци) под 100%. Бюджетът по
помощта е над 19 млн. лв.

По време на срещите земеделският министър уточни, че от 19 август стартира и приемът по извънредната мярка Covid-19. Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща чувствителните сектори - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза"; „Винени лозя";, „Декоративни растения";, „Животновъдство"; (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство";. Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство"; (свине и птици). Всички кандидати следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Министър Танева призова земеделските стопани да бъдат активни в програмирането на новия програмен период. Тя допълни, че в него няма да се прилага критерий “селски район” за земеделските стопани, кандидати за подкрепа по инвестиционните мерки на ПРСР. „Това е най-значителната промяна и е по искане на бранша. По този начин ще бъде осигурена равнопоставеност“, допълни Танева.