Проект „Гаранция за младежта“ стартира от следващия месец в България. Това съобщи на днешното си посещение в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, по случай откриването на новата академична година в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Проектът е финансиран изцяло от Европейския съюз (ЕС) и има за цел преодоляване на младежката безработица. За България отпуснатите средства са 105 млн. евро и първите 8000 младежи започват работа от октомври, уточни вицепремиерът.

В момента в бюрата по труда се приемат заявления на безработни младежи до 29 годишна възраст, като програмата включва два сегмента. Първият е предвиден за тези младежи, които имат образование и професия. Те ще стажуват при работодателя и ще получават работна заплата, финансирана от тази програма. Отделно се предвижда програмата да покрие и социалните осигуровки на работещите младежи, обясни още Христосков.

За старт на програмата държавата отпуска 5 млн. лв.от актуализацията на бюджета, които след това ще бъдат реимбурсирани от ЕС.

TrafficNews.bg