Президентът Румен Радев обяви, че основното предизвикателство пред Българската армия е модернизацията й.

Държавният глава присъства днес на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

"Това са сложни процеси, искат много тясна координация между военната експертиза и политиците. Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси", коментира Радев.

"Виждаме какво стана с другите проекти, някой да говори вече за корабите, за бойната машина на пехотата, нали трябваше заедно да се движат, в пакет, заедно да се договорят", добави президентът.

По думите му в момента има пълна неяснота по отношение на финансирането на двата проекта след "това финансово приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя".

"Очаквам новият, макар и закъснял, стратегически преглед на отбраната да даде по голяма яснота относно процесите на планиране, за нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателствата, задачите, ресурсите и хората", каза Радев.

Като важен акцент президентът открои воденето на съвременна пълноценна бойна подготовка, както и останалите т.нар. малки като финансови средства, но, по думите му, огромни като значение модернизационни проекти, без които не можем да осигурим мобилност, осигуреност, съвместимост и работа в единно информационно пространство на всички елементи на системата на отбрана.