Едно или две нарушения на Закона за движение по пътищата извършва шофьор, който откаже да бъде проверен за алкохол и/или наркотици. Този въпрос отправя към Върховния административен съд (ВАС) главният прокурор Иван Гешев. По питането му е било образувано тълкувателно дело в петък, съобщиха от ВАС.

Причината за въпроса е противоречивата практика на районните и административните съдилища в страната. Различното тълкуване идва от израза “и/или”. Въпросът на главния прокурор е дали отказите на водач за извършване на проверка за наличие на алкохол и/ или наркотици в кръвта са две самостоятелни нарушения или едно.

Той пита и в случай, че са две, може ли да се приложи текст от Закона за административните нарушения, който казва, че когато с едно деяние са извършени няколко административни нарушения или едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наказанията се изтърпяват поотделно за всяко от тях.

Съдиите, които застъпват виждането, че отказът за проверка за алкохол и за наркотици са, две нарушения, тълкуват закона така:

Изразът “и/или” означава, че водачът е длъжен да съдейства както, когато го изпробват само за алкохол или наркотици, така също и за употреба на двете. Макар да са уредени в една разпоредба и съответно да имат една и съща правна квалификация, двата отказа са отделни нарушения. Решения в този смисъл са постановили съдилища във Видин, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик и Пловдив.

На друго мнение са съдии от Плевен, Бургас, Ямбол, Габрово, Видин и Благоевград. Те смятат, че става дума за две деяния, но за едно административно нарушение. Според тях първото изпълнително деяние е отказ за тестване за употреба на алкохол и/или дрога, второто е неизпълнението на предписанието за медицинско изследване на концентрация на алкохол или наркотици в кръвта.

Според тях всеки отказ сам по себе е нарушение, но два едновременно не водят до две самостоятелни, а до едно, което предполага и едно наказание. А то е лишаване от право да се управлява автомобил за две години и глоба 2000 лв.