Папа Франциск кацна в София точно в 09:48 ч. За първи път от 17 години насам у нас пристига глава на Римокатолическата църква.

На летището Светият отец беше посрещнат от премиера Бойко Борисов, както и представители на католическата общност.  Шпалир от гвардейци отдаде чест на папата. Посрещнаха го четири деца в носии с букети от момини сълзи и здравец. Той ги погали и благослови.

Преди това на борда на папския самолет, наричан "Херцогски дворец Виджевано", Франциск мина покрай седалките на всички журналисти, за да ги поздрави лично и да размени по няколко думи с тях. 

Премиерът ще подари на Негово светейшество златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Златовезаната икона е на Светите братя Кирил и Методий. Лентата, символизираща епископската власт - омофорът, е с впечатляваща украса. В краищата са извезани златни кръстове, а в горната част - образите на Свети Петър и Свети Павел.

Папа Франциск ще се срещне днес също с президента Румен Радев и патриарх Неофит. Софиянци и гостите на столицата могат да го видят на площад "Александър Невски" в 13 часа и на площад "Княз Александър I" в 16,45 часа, където ще произнесе молитва и ще води литургия.

Посещението ще премине с изключително строги мерки за сигурност.

Хиляди се събраха и пред храм-паметника "Свети Александър Невски", за да видят папата. Атмосфера от мястото - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: